onsdag den 29. maj 2013

Lyngs Mølle


Man ved ikke præcist, hvornår Lyngs Mølle blev bygget, men det var i perioden 1820-1833. Man ved derimod præcist, at den lå frit på en vindsamlende bakke med terrænskråning mod syd, sydvest og vest.

Måske er det derfor, møllen har ført en vindomsust tilværelse. Den arbejdede trofast i mange år. Brændte i 1863. Genopførtes i 1864. Blev flyttet en kilometer i 1867, så man sparede en kilometers transport begge veje fra langt de fleste ejendomme i sognet.

Lyngs Mølle var kongelig privilegeret med hele sognet som opland. I mange lange og gode perioder gav den mølleren en rimelig indtjening. I andre perioder var det sværere. I 1852 ophævedes møllernes privilegier, og møllen måtte klare sig på det frie marked. Omkring århundredskiftet havde de fleste landbrugsejendomme en husstandsmølle, og de store dampmøller dukkede op. Senere fik Lyngs Mølle petroleumsmotor og senere igen el-motor. Perioderne omkring de to verdenskrige var økonomisk gode for møllen, men efter anden verdenskrig sygnede møllen langsomt hen, og omkring nytårsskiftet 1964 var det slut.

Møllebygningen blev købt af KFUM & K-spejderne. Møllen blev restaureret og fik nye vinger. Disse er gået til efterhånden, men bygningen fungerede som spejderhus til ca. 1997. Siden da har møllen været næsten opgivet – af og til. Helt ville man ikke slippe den, og der blev stiftet en forening til bevaring af Lyngs Gamle Mølle, og forskellige forbedringer er blevet foretaget, og adskillige aktiviteter er iværksat.

Lyngs Mølle er stadig vindomsust. Den har ikke længere vinger til at kæmpe for sig, men det siges, at de nok skal komme. Man er ved at skaffe penge. Selv om man er vindomsust – eller måske netop derfor – skal man da ikke give op.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar